Παραδοσιακά Επαγγέλματα

 Τήνος

Τήνος, Γιάννης Δελατόλας (Ντουλάς) - Χτίστης Περιστερώνων

Ο Γιάννης Δελατόλας ή Ντουλάς, όπως είναι το προσωνύμιο του, είναι σήμερα 82 ετών και είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες χτίστες περιστερώνων στο νησί της Τήνου.

Έχει τρία παιδιά και έξι εγγόνια ενώ είναι συνεχώς μέχρι και σήμερα αεικίνητος Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση μάστορα στην Τήνο, όχι μόνο γιατί είναι από τους λίγους εναπομείναντες πετράδες, αλλά γιατί είναι αυτός που δούλεψε για την αποκατάσταση 110 περιστερώνων του νησιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Ξεκίνησε στην τέχνη από τα 15 του χρόνια ενώ τα μυστικά του επαγγέλματος και την τεχνογνωσία τα έμαθε από μόνος του, παρακολουθώντας τους συγχωριανούς του να δημιουργούν αργά και συνετά τα διάσημα αυτά «αρχιτεκτονικά κεντήματα».

Οι περιστερώνες της Τήνου αποτελούν ένα θαύμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Τους συναντάμε στους αγρούς, σε συστάδες ή και μεμονωμένους. Είναι κτισμένοι κυρίως σε πλαγιές και σε συγκεκριμένη γωνία ως προς τον άνεμο και τον γύρω περιβάλλοντα χώρο, ώστε να διευκολύνονται οι προσγειώσεις και απογειώσεις των περιστεριών. Τα σχήματα στις εξωτερικές πλευρές τους πιστεύεται ότι ελκύουν τα περιστέρια. Οι Τήνιοι τους δημιουργούσαν για να τα εκτρέφουν, όχι μόνο για το νόστιμο κρέας τους, αλλά και το σπουδαίο λίπασμα που δημιουργούν τα περιττώματά τους. Πέρα από τη λειτουργική τους σημασία οι περιστερώνες αποτελούσαν ένδειξη πλούτου και κοινωνικής ισχύος.

«Η κατασκευή περιστερώνων απαιτούσε πολύ χρόνο και μεράκι, καθώς όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για το χτίσιμό τους μεταφέρονταν με μουλάρια», μας λέει ο Γιάννης Ντουλάς. Καμαρώνει για το βραβείο που πήρε από την Επιτροπή Πρασίνου που είχε συστήσει στη θητεία της η Μελίνα Μερκούρη ενώ παράλληλα στενοχωριέται γιατί όσοι ασχολούνται με το επάγγελμα όλο και λιγοστεύουν...

Τήνος, Ιωάννης Δεσύπρης - Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος
Τα τελευταία 46 χρόνια το μεράκι μου είναι η παρασκευή διαφόρων ειδών αρτοσκευασμάτων στον παραδοσιακό μας φούρνο στην χώρα της Τήνου. Είμαι ένας από τους πολύ λίγους, αλλά και τυχερούς ανθρώπους, που μπορώ να συνδυάζω το μεράκι μου με το επάγγελμά μου.

Η οικογένειά μου διατηρεί τον φούρνο από το 1878 ενώ μέχρι και σήμερα φημίζεται για την ποιότητα, την μυρωδιά και την γεύση των προϊόντων του... Το μεγάλο μυστικό πίσω από την διαχρονικότητα και μοναδικότητα των αρτοσκευασμάτων μας είναι το γεγονός ότι εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Είμαστε μάλιστα ο μοναδικός φούρνος στην Τήνο που συνεχίζει να λειτουργεί παραδοσιακά με ξύλα και μαλτεζόπλακες, τις οποίες προμηθευόμαστε από την Μάλτα.

Η παρασκευή του ψωμιού είναι μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία, που ξεκινά στις 02:30 τα ξημερώματα με την ετοιμασία του ζυμαριού, η οποία χρειάζεται μία σειρά από βήματα, τα οποία ακολουθούμε με προσοχή, για να διασφαλίσουμε την γεύση και την υφή του ψωμιού. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, ανακατεύεται με το υπόλοιπο αλεύρι, ζεστό νερό και λίγο αλάτι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Όταν πια η ζύμη είναι μια συμπαγής μάζα, την χωρίζουμε σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε ένα-ένα σε καρβέλια, τα οποία τοποθετούνται για περίπου τρία τέταρτα στις «πάσες» για να φουσκώσουν. Κατά τις 07:30 το πρωί, αφού έχει ολοκληρωθεί και το ψήσιμο των καρβελιών, το ψωμί είναι πλέον έτοιμο!

Είμαι ευτυχής που έχω μεταλαμπαδεύσει την αγάπη μου για το επάγγελμα αυτό και στην κόρη μου, η οποία μόλις τελειώσει το σχολείο θέλει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση.
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. Περισσότερα  
Αποδοχή cookies