Παραδοσιακά Επαγγέλματα

 Σχοινούσα

Σχοινούσα, Ειρήνη Σίμου - Τυροκομία

Είμαι μητέρα 8 παιδιών και με την οικογένειά μου διατηρούμε κτηνοτροφική μονάδα, ένα εστιατόριο, καθώς κι ένα παντοπωλείο που λειτουργούν κυρίως κατά την τουριστική περίοδο.

Το μεγάλο μου μεράκι είναι να φτιάχνω με παραδοσιακό τρόπο τυριά από το διαλεχτό γάλα που μου φέρνει ο άνδρας μου και οι γιοι μου. Από το Φεβρουάριο έως τον Μάιο τα τυροβόλια μας (καλούπια) δεν σταματούν να γεμίζουν. Στρώνω το πηγμένο γάλα, τα ραντίζω με αλάτι και τοποθετώ τα κεφαλοτύρια μου στα σανίδια για να στεγνώσουν από τον βοριά σε περίπου 20 ημέρες. Άμα φυσήξει νότιος άνεμος, θέλει περισσότερο χρόνο.

Όταν θέλω να τα διατηρήσω για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα τοποθετώ σε βαρέλια με λάδι και έτσι γίνονται τα νόστιμα λαδοτύρια.

Όλη η διαδικασία γίνεται με τα χέρια και οι υπολογισμοί με το μάτι. Όλα μου τα προϊόντα διατίθενται στο παντοπωλείο, ενώ σερβίρονται και στο εστιατόριό μας. Η μεγαλύτερη επιβράβευση για μένα είναι να παρατηρώ την έκφραση των ξένων όταν γεύονται τα τυράκια μου. Τους είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν ότι αυτά που τους δίνουμε είναι δικά μας και τα έχουμε φτιάξει εμείς από δικά μας ζώα. Αυτή όμως είναι η γνήσια ζωή σε ένα μικρό και ήρεμο νησί και εγώ χαίρομαι να υποδέχομαι κάθε χρόνο όλους τους επισκέπτες του και να τους δίνω να γεύονται την παράδοση που μου δίδαξε η μητέρα μου.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. Περισσότερα  
Αποδοχή cookies