Παραδοσιακά Επαγγέλματα

 Λέρος

Λέρος, Νικόλας Σπύρου - Κατασκευαστής Καϊκιών
Τα τελευταία 20 χρόνια ασχολούμαι με τις κατασκευές νέων καϊκιών, καθώς και με τις επισκευές παλαιότερων σκαριών. Τη δουλειά την έμαθα από έναν καλό μου φίλο από την Κάλυμνο, με τον οποίο είχα την τύχη να μοιραστώ μαζί του κάποιους χειμώνες στο νησί. Η αγάπη μου γι’ αυτή τη δουλειά ήταν τόσο μεγάλη, που καθόμουν νυχθημερόν από κοντά και παρατηρούσα όλη τη διαδικασία αυτής της τόσο λεπτομερούς και δύσκολης εργασίας.

Μετά από 3-4 χρόνια κατάφερα -μόνος μου- να φτιάξω εξ ολοκλήρου το πρώτο μου σκάφος. Άρχισα με μερικούς κορμούς σαμιώτικου πεύκου, τους τοποθέτησα στα χνάρια και έβγαλα τους πρώτους σκαρμούς (τα κόκκαλα δηλαδή του σκάφους).

Όλη τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος την κάνω με τα χέρια. Πρέπει όμως κανείς να είναι πολύ προσεκτικός σε κάθε στάδιο. Ένα ξυλαράκι να μπει λάθος, μπορεί να σου χαλάσει τη δουλειά πολλών εβδομάδων.

Μέχρι στιγμής έχω φτιάξει από το μηδέν 7-8 νέα καΐκια. Κάποτε έφτιαξα μέσα σε διάστημα 3 ½ μηνών ένα σκάφος 9 μέτρων. Παράλληλα ασχολούμαι νύχτα και μέρα με τις επισκευές. Η επισκευή δεν είναι εύκολη υπόθεση, ουσιαστικά αναγεννάς το σκάφος, το λύνεις και του βάζεις από την αρχή καινούργια ξύλα.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην επαγγελματική μου πορεία έως σήμερα ήταν όταν ένας Ιταλός τουρίστας, που έτυχε να παραθερίζει στην Λέρο, είδε από κοντά τη δουλειά μου. Μου παρήγγειλε να του φτιάξω ένα νέο σκάφος για να το πάρει μαζί του πίσω στην πατρίδα. Του το έφτιαξα με πολλή μεγάλη χαρά, το φόρτωσα σε μία νταλίκα και σήμερα το δημιούργημά μου πλέει δίπλα στις γόνδολες της Βενετίας.

Δυστυχώς σήμερα το επάγγελμα μαραζώνει και η νεολαία δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί. Έχει δουλειά, ειδικά όσον αφορά στις επισκευές, αλλά όποιος θέλει να ασχοληθεί πρέπει να το αγαπά πολύ και να έχει μεράκι για τη θάλασσα.

Πέρα από το νησί, με καλούν πολλές φορές και από τριγύρω νησιά για να φτιάξω άλλα καΐκια. Παίρνω τον «Κωνσταντίνο» μου, τη βάρκα που έφτιαξα μόνος για να τιμήσω τον πατέρα μου Κωνσταντίνο και τριγυρνώ ανέμελος στα Αιγαιοπελαγίτικα νερά.
Λέρος, Γιώργος Χατζηδάκης - Οινοποιός
Το μικρό αμπελάκι της μητέρας μου στους γειτονικούς Λειψούς, εκεί όπου μικρό παιδάκι πέρναγα το καλοκαίρι, μου άφησε αξέχαστες αναμνήσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλά χρόνια μετά ξύπνησαν μέσα μου οι αναμνήσεις αυτές και μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να κάνω κι εγώ δικά μου αμπέλια με σκοπό να παράγω καλό κρασί.

Σε μια πλαγιά ψηλά στου Σμαλού στη Λέρο, σε καθαρό περιβάλλον, κοντά σε βουνοπλαγιές γεμάτες θυμάρια, φασκόμηλα και θρούμπες, καλλιεργούμε τα αμπέλια μας χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων αλλά μόνο με φυσική κοπριά, ώστε να παράγονται νόστιμοι καρποί και επομένως καλό ποιοτικά κρασί.

Με μεγάλη φροντίδα όλη η οικογένεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εργαζόμαστε σκληρά και δίνουμε όλη μας την αγάπη και προσοχή, ώστε να έχουμε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο περιμένουμε πότε θα ωριμάσουν τα σταφύλια μας, ελέγχοντας τα σάκχαρα, ώστε να φτάσουμε στην οινοποίησή τους την κατάλληλη στιγμή.

Με πολύ μεράκι παντρεύουμε την παράδοση με τον σύγχρονο εξοπλισμό και σε ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο (οικοτεχνία) κοντά στον αρχαίο ναό της Ιοκαλλίδος Αρτέμιδος, παράγουμε και εμφιαλώνουμε τέσσερις εξαιρετικής ποιότητος ποικιλίες κρασιών: ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, ΑΣΥΡΤΙΚΟ, CABERNET SAUVIGNON και MERLOT.
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. Περισσότερα  
Αποδοχή cookies