Παραδοσιακά Επαγγέλματα

 Κως

Κως, Μανώλης Χατζημανώλης - Οινοποιία
Ο κύριος Μανώλης είναι σήμερα 82 ετών, έχει 3 παιδιά και 8 εγγόνια ενώ έχει υπάρξει πρωταθλητής Ελλάδος και Βαλκανίων στα 100 και 200 μέτρα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του ωστόσο, ασχολείται με το χώρο του κρασιού.

Την τέχνη και την τεχνογνωσία την έμαθε από τον πατέρα του ο οποίος, εκτός από κρασιά, ειδικευόταν και στην παρασκευή παραδοσιακού ούζου. Κάθε μέρα ακολουθούσε τον πατέρα του στα χωράφια και στην κάναβα, μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από την οινοποιία.

Όλη του τη ζωή την πέρασε παράγοντας ξηρό και γλυκό κρασί ή αλλιώς ηλιόκαφτο. Η παραγωγή του γλυκού κρασιού με τον παραδοσιακό τρόπο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, μας λέει. Το μυστικό για να βγει ένα κρασί γλυκό κρύβεται πίσω από τη θερμοκρασία του μούστου, η οποία πρέπει να φτάσει τους 18-19 βαθμούς (σε αντίθεση με το ξηρό κρασί, το οποίο είναι έτοιμο στους 13). Η πρώτη μέθοδος γίνεται μέσα από το λιάσιμο, δηλαδή τοποθετώντας τα σταφύλια κάτω από τον ήλιο μέχρι να σταφιδιάσουν ενώ ο δεύτερος τρόπος, βράζοντας ένα μέρος του μούστου μέχρι να γίνει πετιμέζι. Μόλις είναι έτοιμο, το ανακατεύουν με τον υπόλοιπο μούστο για να ανεβάσει τη θερμοκρασία του.

Το πετιμέζι, μας εξηγεί, δεν είναι άλλο από φρέσκο μούστο (χυμό σταφυλιών) που βράζει μέχρι να γίνει ένα αραιό σιρόπι. Το χρησιμοποιούσαν τα παλιά τα χρόνια ως υποκατάστατο της ακριβής – τότε – ζάχαρης και το έβαζαν οι νοικοκυρές πάνω σε λουκουμάδες, μουστοκούλουρα, τηγανίτες και φυσικά για να φτιάξουν το παραδοσιακό γλυκό, το ρετσέλι.

Σήμερα ο κύριος Μανώλης εξακολουθεί να ασχολείται με την παραγωγή του κρασιού, αυτή τη φορά όμως βοηθώντας το γιο του, Βασίλη, ο οποίος για τρίτη γενιά συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς του με την ίδια αγάπη και αφοσίωση.
Κως, Κώστας Τρουμούσης - Τυροκομία
Για να γίνεις καλός στη δουλειά σου πρέπει να την αγαπάς... Από την πρώτη μέρα που με πήρε ο παππούς μου στην μικρή, οικογενειακή μας μονάδα για να μου δείξει τα μυστικά της τυροκομίας, συνειδητοποίησα πως αυτό είναι το επάγγελμα με το οποίο θέλω να ασχοληθώ!

Πέρα από το μεράκι και την αγάπη, χρειάζεται βέβαια να είσαι σωστός μάστορης, επαγγελματίας ώστε να διασφαλίζεις την ποιότητα όλων σου των προϊόντων. Στην μονάδα που κληρονόμησα από τον πατέρα μου, φτιάχνω διαφόρων ειδών τυριά όπως γαλομυζήθρα, το παραδοσιακό κόκκινο τυρί της Κω (το οποίο λέγεται και κρασάτο ή πόσα), καϊμάκι, καθώς επίσης και γιαούρτι στο πήλινο, για το οποίο φημίζομαι!

Το κάθε ένα από τα προϊόντα που φτιάχνω, θέλει ξεχωριστή προσοχή και φροντίδα... Το κόκκινο τυρί, για παράδειγμα, απαιτεί υπομονή αφού μετά το ράντισμα (με το αλάτι) πρέπει να μείνει 35 μέρες στον ντενεκέ για να μεστώσει σωστά και να φύγει όλος του ο τσίρος. Μόλις είναι έτοιμο, το τοποθετούμε μία μέρα στον ήλιο για να στεγνώσει και τέλος το ψήνουμε σε κατακάθι κρασιού. Η διαδικασία παρασκευής του γιαουρτιού από την άλλη είναι πιο απλή, αλλά είναι τα μυστικά που έχω μάθει από τους προγόνους μου, που κάνουν το δικό μας τόσο ξεχωριστό!

63 χρόνια μετά, συνεχίζω με την ίδια αφοσίωση το επάγγελμα των προγόνων μου, εφαρμόζοντας τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους που έχουν επιβιώσει εδώ και 4 γενιές.
Κως, Μάντυ Χατζηγιακουμή - Κεραμική
Ονομάζομαι Μάντυ Χατζηγιακουμή και είμαι διπλά τυχερή που ζω σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη και δουλεύω με χώμα νερό και φωτιά (είμαι δηλαδή κεραμίστρια)!

32 χρόνια γερής δουλειάς, αναζήτησης, δημιουργίας, χαράς και πληρότητας μου δίνουν το δικαίωμα να πω πως είμαι μια ευτυχισμένη κεραμίστρια! Η κεραμική δεν σου δίνει μόνο την δυνατότητα να εκφραστείς, να δημιουργήσεις, να εκπλαγείς, να δώσεις λύσεις, να χαρείς, αλλά σου δίνει τις γνώσεις να διδάξεις, να ερευνήσεις, να μεταδώσεις, να κάνεις και άλλους να νιώσουν την χαρά της δημιουργίας! Η κεραμική λοιπόν δεν είναι εν τέλει δουλειά, αλλά τρόπος ζωής!

Τα τελευταία 10 χρόνια φτιάχνω στο εργαστήρι μου, στο Λαγούδι, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, γλυπτά, πλάκες ζωγραφισμένες στο χέρι και άλλα πολλά επί παραγγελία ή μη, ενώ παράλληλα παραδίδω μαθήματα κεραμικής τέχνης σε παιδιά και ενήλικες που, για εμένα, είναι εξίσου σημαντικό και ευχάριστο.

Το αποκορύφωμα της επαγγελματικής μου καριέρας ήταν όταν μου ζητήθηκε από την 4η Eφορία Βυζαντινών Aρχαιοτήτων να αναλάβω μέρος της αναπαλαίωσης του «Τούρκικου Χαμάμ» ή αλλιώς «Αποθήκη Αλατιού», για το οποίο έφτιαξα 22 κεραμικά παράθυρα – προστατευτικά, 120 κυρτά στρογγυλά παραθυράκια για τις οροφές των θόλων του Χαμάμ και 20 υδροροές-σωλήνες εξαερισμού.

Επίσης, το 2005 και 2006 οργάνωσα δύο εργαστήρια κεραμικής για παιδιά και ενήλικες, το ένα στο Ζηπάρι και συγκεκριμένα στον πολιτιστικό σύλλογο «ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ» και το άλλο στο Μαστιχάρι, το οποίο δυστυχώς λειτούργησε μόνο μέχρι το 2010 καθότι ο ενιαίος Δήμος της Κω δεν μπόρεσε να συνεχίσει να μας στηρίζει οικονομικά.

Στην πορεία της δουλειάς μου είχα την ευτυχία να βρεθώ δίπλα σε σπουδαίους κεραμίστες - δασκάλους που με τίμησαν με τη φιλία τους, όπως ο Μένανδρος Παπαδόπουλος, ο Μάνος Φωτόπουλος ο Στέλιος Λάσκαρης η Θωμαΐς Κόντου οι Νορβηγοί Eli Soolgard και Helge Gronli (οι οποίοι μου έμαθαν την τεχνική rakou, παλιά γιαπωνέζικη τεχνική) και με πολλούς άλλους συνεπείς εργάτες της «Τέχνης» μας.

Πήραμε πολλές φορές μέρος όλοι μαζί σε ομαδικές εκθέσεις, υπήρξαμε ιδρυτικά μέλη της ΕΚΚΕ (Έλληνες Καλλιτέχνες Κεραμίστες) και της ΠΕΚΑ (Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών Αγγειοπλαστών), καθώς και εκλεγμένα μέλη του σωματείου μας. Δουλέψαμε σκληρά γι’ αυτήν την τέχνη!!!

Προσωπικά η μεγαλύτερη επιβράβευση που παίρνω από αυτό το επάγγελμα, είναι ο ενθουσιασμός και η μεγάλη αγάπη που λαμβάνω από τους μαθητές μου, γιατί μαζί καταφέρνουμε να προχωράμε την παράδοση αυτή λίγο παραπέρα!
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. Περισσότερα  
Αποδοχή cookies