Παραδοσιακά Επαγγέλματα

 Καστελλόριζο

Καστελλόριζο, Σταματία Αχλαδιώτη - Παρασκευή παραδοσιακών "Στραβών"
Από μικρό κορίτσι θυμάται τον εαυτό της να κάθεται πλάι στη γιαγιά της την ώρα που μαγείρευε τα παραδοσιακά «στραβά» και να καταγράφει κάθε της κίνηση ώστε μία μέρα να μπορέσει να τα φτιάξει και η ίδια με την ίδια τέχνη. Και έτσι έγινε! Έχοντας ως γνώμονα τα βήματα που ακολουθούσε η γιαγιά της, άρχισε σιγά-σιγά να φτιάχνει τα στραβά, αλλά διαφόρων ειδών γλυκά για τα τρία παιδιά της. Με τον καιρό τα στραβά της κυρίας Σταματίας έγιναν διάσημα στο νησί και έτσι μόλις πριν 4 χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την παρασκευή τους!

Τα στραβά μας εξηγεί, είναι ένα είδος μπακλαβά τα οποία όμως γίνονται τηγανητά και όχι στο φούρνο. Συγκεκριμένα η διαδικασία αρχίζει ανοίγοντας μία μεγάλη αλλά λεπτή πίτα, η οποία αλείφεται με λάδι και μετά ραντίζεται με ψιλοκομμένα καρύδια και τριμμένο μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια η πίτα τυλίγεται με το μείγμα, σχηματίζοντας μια μακρόστενη λωρίδα, η οποία κόβεται σε λοξά (στραβά) κομμάτια τα οποία τηγανίζονται σε λάδι και τέλος αναμειγνύονται με μέλι.

Σήμερα είναι 55 χρονών και συνήθως την βρίσκει κανείς στην κουζίνα του σπιτιού της από όπου μεγαλουργεί, ετοιμάζοντας με επιδεξιότητα και αγάπη τα στραβά αλλά και άλλα γλυκά, όπως παττουμάρια.
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. Περισσότερα  
Αποδοχή cookies